Izaberite stranicu

Proteini su samo za bodibildere?

od strane | јун 6, 2018

Unos proteina je važan zbog njihove osnovne uloge u izgradnji i održavanju mišića, kostiju, kože, kose i drugih tkiva u našem tijelu. Proteini su esencijalni nutrijenti koji se sastoje od aminokiselina, a naše tijelo koristi ove aminokiseline za sintezu novih proteina potrebnih za rast i obnovu tkiva.

Kada ne unosimo dovoljno proteina, naše tijelo ne može adekvatno obnavljati oštećeno tkivo, što može dovesti do gubitka mišićne mase, slabe kože i kose, kao i drugih zdravstvenih problema. Uz to, proteini pomažu u regulaciji nivoa glukoze u krvi, što može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2.

Takođe, proteini pomažu u održavanju sitosti, što može biti korisno za kontrolu tjelesne mase i sprečavanje prejedanja. Kada unosimo proteine, osjećamo se punije i manje skloni prejedanju.

Dakle, unos proteina je važan za održavanje zdravog tijela i prevenciju različitih zdravstvenih problema. Preporučeni unos proteina varira u zavisnosti od dobi, pola i nivoa aktivnosti, ali uopšteno je preporučljivo da zdravi odrasli ljudi unose oko 0.8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno.