How can a healthy diet help prevent heart disease?

by | Jun 6, 2018

Zdrava hrana ima ključnu ulogu u prevenciji bolesti srca, koje predstavljaju jedan od vodećih uzroka smrti duž svijeta. Zdrava ishrana obuhvata unos namirnica koje su bogate hranjivim materijama, kao što su vlakna, vitamini, minerali i antioksidansi, dok u isto vrijme ograničava unos namirnica koje su bogate šećerima, zasićenim masnoćama i soli.

Jedan od načina na koje zdrava hrana pomaže u prevenciji bolesti srca je smanjenjem rizika od povišenog krvnog pritiska, koji je jedan od glavnih činioca  rizika za srčane bolesti.

Osim toga, antioksidansi u hrani pomažu u zaštiti stanica srca od oksidativnog stresa koji može dovesti do oštećenja stanica i razvoja srčanih bolesti. Antioksidansi se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima i sjemenkama, te ih je važno uključiti u prehranu kako bi se osigurala optimalna razina zaštite srca.

Na kraju, treba naglasiti da zdrava prehrana nije jedini faktor u prevenciji bolesti srca. Važno je i vježbanje, održavanje zdrave tjelesne težine, izbjegavanje pušenja i umjerena konzumacija alkohola. Međutim, zdrava prehrana je jedan od ključnih faktora u održavanju zdravog srca i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Zato ne zaboravite uključiti raznoliku i uravnoteženu prehranu u svoj životni stil. Vaše srce će vam biti zahvalno!